Tuesday, January 20, 2009

Untitled




















Uudis


Juhtkiri


Kolumn


Arvustus


Essee

KoomiksKarikatuur
Uudis on olulist, huvitavat või erakordset sündmust värskelt kajastav jutustav tekst.Uudis võib olla lühike, aga väga oluline uudis, millest on kirjutada palju, võib olla pikem.Ajalehes tähtsal kohal esitatud lühike kirjutis, mis võytab seisukoha parasjagu ühiskonnas kõige olulisema teema suhtes ja mille autorit ei märgita, see on otsekui kogu väljaande seisukoha võtt.Esseest lühem päevateemaline kirjutis, mis asub väljaandes kindlal kohal ja ilmub korrapäselt kolumni kirjutajateks on ühiskonnas tunnustatud isikud, kelle arvamusel on kaalu: ajakirjanikud, eri alade asjatundjad jt.Mahult kolumni ja essee vahele jääv kirjutis, mis väljendab kirjutaja korralikult lahtikirjutatud arvamust mingist raamatust, filmist, teatrinähtusest või -üritusest; arvustusi kirjutavad vastava ala  asjatundjad.Lühem  isikupärane kirjutis kirjanduslikul, teaduslikul, ühiskondlikul vm üldhuvitaval teemal; esseesid kirjutavad kirjanikud, teadlased, poliitikud, ühiskonnategelased jt.

 


Koomiks on lühikese tekstiga joonistuste sari, mis moodustab seotud jutustuse.


Koomiksi lähteks on religioosne kirjandus. Nimelt hakati juba 17. sajandil hakati kujutama Piibli-stseene pilt-juttudena.


Eesti koomiksile pani aluse Karl August Hindrey oma piltvärsslugudega ("Jaunart Jauram", "Seene Mikk", "Piripilli-Liisu") 20. sajandi algul. Olulisemad eesti koomiksikunstnikud on Olimar Kallas, Edgar Valter, Romulus Tiitus, Madis Ots jt.


Karikatuur (itaalia caricatura 'naeruväärne, moonutatud kujutis' caricare 'liialdama') on moonutatud kujutis tegelasest, sündmusest või nähtusest. Mõiste on kirjandusse tulnud kujutavast kunstist, kus see tähendab pilkepilti. Liialdava ja ülerõhutava kujutusvõttena asetab tegelase koomilisse või naeruväärsesse valgusesse, juhib teravdatud tähelepanu inimlikele nõrkustele või sotsiaalse ja poliitilise elu varjukülgedele. Karikeerimine on žanripärane eriti komöödias.


No comments: